Posted on

Племето Тубу (Toubou)

Племето Тубу

Съвсем случайно попаднах на една статия за племето Тубу (Toubou), което живее в много сурови условия в пустинята Сахара. Но това, което най-много ме впечатли е тяхната диета – чай от местни треви, фурми и каша от просо. Ще си позволя да цитирам текста, на който попаднах във facebook.

Тубу са мургави обитатели на пустинята, които живеят в Сахара при изключително тежки климатични условия, голяма горещина, пустош, напом­няща лунен пейзаж.

Поради уникалността на това племе и големия интерес, събуден у учените за проучването му, четири белгийски университета формират международна ек­спедиция.

Хората от племето Тубу изненадват своите изс­ледователи с невероятната си и изключителна жизненост, издръжливост и здравина. Тяхното главно занимание е търговията със сол, която те сами добиват, товарят на камили и разнасят по околните племена, като я разменят за фурми, про­со и необходими за бита предмети. По нагореще­ните пясъци и под палещите слънчеви лъчи при температура 40-50оС те могат да изминат за един ден 50 до 80 километра. Изключително издръжливи, те не познават умората.

Описан е следният случай. Една утрин, когато камилите са натоварени със сол и хората на Тубу са готови за път, изследователите тръгват успоредно с тях. Хората на Тубу вървят пеш, водейки своите ка­мили, а изследователите се движат в специално обо­рудвани джипове с охладителни инсталации.
След 30-40 километра се дава сигнал за почивка и престой.

Изследователският екип в джиповете е толкова изтощен, че едва диша от задухата и горе­щината. Още със спирането лекарите бързат да про­верят състоянието на хората от Тубу. За тяхно учуд­ване се оказва, че пулсът на тубузците е съвсем нор­мален и липсват каквито и да е признаци на умора. Състоянието им е точно такова, каквото е било при тръгването – без капчица промяна.

Но изненадите не спират дотук: лекарите предп­риемат обедно хранене, състоящо се от телешки бульон и обикновени консервирани храни. Поканват и хората от Тубу да споделят обяда им. Тубузците гледат с недоверие и подозрение предлаганите не­ща, но все пак се съгласяват да опитат. Но още с първата хапка започват с отвращение да плюят пое­тото и отказват предложената храна. Те предпочита­ли своя обяд, състоящ се само от 3-4 фурми.

Учените изследователи са особено впечатлени от техния начин на хранене – действително имало над какво да се замислят. Ту­бузците са пълни вегетарианци – не приемат абсо­лютно никаква храна от животински произ­ход. Сутрешната им храна се състои само от питие, приготвено от растящи там треви – то наподобява билков чай, но в по-концентриран вид, без каквото и да е подслаждане или посоляване. Обядът – няколко фурми.

Главното и основно хранене за тях е вечерята, която винаги се състои от каша от просо – всеки ден, без промяна. Разнообразието, което си позволяват спрямо кашата от просо, е нейното подправяне – тя се залива или със сос от подправки, или с кокосово масло.

Това, което провокира коментар, е, че спо­ред нашите разбирания храната им е недос­татъчна както по количество, така и по кало­рийно съдържание. Но пред учените стоят здрави, стройни и гъвкави хора. Те не знаят как­во е зъбобол и не се нуждаят от зъболекарски услуги.

При възрастните хора зъбите са си на мястото и в естествения си запазен вид, а те до последните си дни са на крак и със запазени сили. По нрав, те са с психиката на здрави хора – обичащи песните и движението.

Поразрових се още малко и намерих филм за тях. Филмът е на английски и си заслужава гледането.

снимка: Anne-Françoise Bersou

Join the discussion