Posted on

Веган бяло саламурено сирене (от тофу)

Веган бяло саламурено сирене (от тофу)

Обичате ли сирене? А бихте ли се отказали от него? Пробвайте и ще видите, че не е лесно. Особено ако то присъства ежедневно на масата, както е през лятото. Как да си направи човек шопска салата, ако няма бяло саламурено сирене под ръка? С какво да го замести? Аз поне не открих заместител на пазара, освен сиренето от кашу на Мими от ресторант Soma Vital Food, което може да намерите в ресторанта и в Био магазин Спирала. То наистина е адски вкусно, но аз търсех нещо, което се доближава максимално до твърдото бяло саламурено сирене като консистенция, вкус и кулинарни качества, но да е веган и без химия в него. Така за основа на направата му се спрях на тофу. Не знам дали знаете, но в зависимост от коагуланта (това с което пресичаме соевото мляко), силата която прилагаме при изцеждането му, както и времето за пресоване, може да получим съвсем различни продукти. С малко експерименти през последните 7-8 месеца стигнах до перфектната рецепта, с която да получа тофу, което по консистенция и вкус е най-близко (да не кажа, че дори трудно се различава) от бялото сирене.

Нужни продукти за Веган бяло саламурено сирене (от тофу):
500 гр био соя
вода
3 лимона
хималайска сол
зехтин

Начин на приготвяне на Веган бяло саламурено сирене (от тофу):
Въоръжете се с търпение и си отделете около 2 часа. Задължително купете био соя, най-малкото защото ви трябва сурова, а не обработена(бланширана, облъчена и т.н.)!
Накисваме соята за около 24 часа, като за предпочитане през лятото това да се случва в хладилник, за да не ферментира. След 24 часа тя ще удвои обема си. В блендер смиламе соята с вода в съотношение 1:4 или 1:5. От 500 гр. соя ще се получи между 500 и 750 гр. тофу.  Така получената смес изливаме в тенджера и варим за около 40 минути. В началото отгоре ще се образува пяна, която е добре да отстраним внимателно. През цялото време следим и бъркаме сместа, защото има много голяма вероятност да изкипи. Докато ври отгоре ще се образува каймак, като на мляко, а на дъното е възможно да се получи нещо като залепнала палачинка. Горещата смес веднага я прецеждаме през марля и така получаваме соево мляко, което може да консумираме вместо краве мляко. Изцеждаме сока от 3 лимона или 4-5 ако са по-малки, предварително изстудени в хладилник. Разреждаме с малко ледена вода. Получената смес прецеждаме и изсипваме от високо (около 50 см) във врялото соево мляко, което трябва да е с температура около 80 градуса и разбъркваме внимателно. След няколко минутки млякото се пресича и става на парцали. Поставяме марля на двоен кат в гевгир и внимателно с черпак изгребваме и изливаме пресеченото мляко в тензуха. Аз използвам 2 марли за 500 гр соя. Завиваме на вързопче и поставяме между 2 дървени дъски за рязане, а отгоре слагаме съд с вода за тежест. По принцип има и уреди преси за тофу, но те са прекалено скъпи, а и в автентичните азиатски ресторанти го приготвят между 2 дъски с тежест. Затова и аз използвам този вариант. Обикновено ползвам за тежест тенджера с 4-5 литра вода в нея и го притискам за около 15-20 минути. Така вече си имаме тофу, което е без вкус и мирис. Сега може да го консумираме директно, да го мариноваме или да го сготвим. Аз отделям половината, слагам го в съд с вода в хладилника, като така може да издържи до 10 дни, ако редовно му сменяте водата. Другата половина нарязвам на кубчета, поставям в буркан, добавям сол, зехтин и подправки на вкус – мащерка, сух копър или каквото ви хрумне. Разбърквам добре и поставям в хладилник и след 1-2 дни имаме бяло ароматно сирене, което може да добавим към шопска салата или друго ястие. Ако искате може да не слагате подправки и зехтин, а само сол и да го оставите за 1-2 дни да се осоли, но според мен със зехтин е в пъти по-вкусно.

3 comments

Вашият коментар