Posted on

Комбуча – направи си сам чай от СКОБИ (гъба Комбуча)

Направи си сам чай от гъба Комбуча

Съвсем случайно, сърфирайки из интернет разбрах за уникалната гъба Комбуча, с помощта на която се приготвя лековитата, витализираща, богата на ензими, жива напитка Комбуча. Според начина на приготвяне вкусът й варира от леко сладък до кисел, от леко газирана до наподобяваща бира или дори шампанско газираност. Самата гъба представлява симбиотична колония от бактерии и дрожди и затова е известна още и като СКОБИ (SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts).

Направи си сам чай от гъба КомбучаИсторията на Комбуча започва още по времето на династията Ян в Китай, които наричали напитката „елексира на безсмъртието“. Няколко века по-късно тя била пренесена в Русия, от там в Европа и Америка.

Казват, че напитката Комбуча е много полезна, защото съдържа глюкорова, млечна, оцетна, ябълчена, танинова, оксалова и усинова киселини, витамини C, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B6 (пиридоксин), B9 (фолиева киселина), и дори прословутия витамин B12 (кобаламин), както и ензимите бромелаин, папаин и бета-глюкани.

Медицински изследвания показват, че чудотворната гъба може да повлияе положително при лечението на редица здравни проблеми. Регулира храносмилателната система, като подобрява метаболизма и помага при запек, има благотворен ефект при диабет, затлъстяване и възпаление на ставите. В същото време напитката Комбуча алкализира, поддържа жизнения тонус, подобрява психическите и умствени способности. Има изразено антибиотично и антивирусно действие. Естествен природен пробиотик.

И така преди година си поръчах гъба Комбуча от интернет и започнах моите експерименти, докато установя какво най-много й допада на нея и съответно на мен и моето семейство. Аз я предпочитам по-кисела и много газирана, но децата обикновено нямат търпение да изчакат да се газира и я изпиват веднага.

След щателно проучване разбрах, че идеалната хранителна среда за СКОБИ-то се състои от зелен чай + нерафинирана захар. Разбира се може да се използва и черен или бял чай, както и бяла захар, но резултатите не ми допадат, затова винаги залагам на класиката от качествен зелен чай и нерафинирана тръстикова захар.


Направи си сам чай от гъба КомбучаНужни продукти и съдове, за да си приготвите чай Комбуча:

# Изберете задължително неметален съд, в който ще отглеждате СКОБИ-то. Аз използвам 3 литрови буркани.

# Подберете хубав зелен чай, като най-добре да е насипен, а не в пакетчета.

# Аз използвам нерафинирана тръстикова захар (може и бяла, но не е за предпочитане).

# Трябва ви филтрирана чешмяна вода или трапезна, но никога не използвайте минерална!

# Бутилки, буркани или друг съд, в който ще пресипете готовата комбуча и ще може плътно да затворите.

Начин на приготвяне на чай комбуча:
Сложете необходимото количество вода да кипне. „Правилото“ е за всеки 1 литър вода да добавите 5 грама зелен чай и около 70-80 грама захар. Така, ако примерно имате 3-литров буркан, трябва да използвате около 15 грама чай и 240 грама захар. Запарете чая между 10 и 15 минути и го изсипете в буркана, добавете захарта, разбъркайте добре и оставете да изстине до стайна температура. Добавете гъбата Комбуча, като предварително я измиете с хладка вода и добавете около 100-150 милилитра от готов чай Комбуча. Покрийте с тензух или парче не много плътен плат и оставете на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.
Оставете така от 7 до 10 дни. Опитайте след 7-мия ден и ако вкусът ви допада, прецедете в бутилки, ако пък ви е сладко оставете за още 1-2 дни. Тогава ще се получи по-кисела Комбуча, съотвено по-ферментирала и с повече полезни вещества. Ще познаете, че Комбучата е готова, когато на повърхността е започнала да се образува нова гъба.
Пресипете готовата Комбуча в бутилки и ги оставете още 2-3 дни да доферментира напитката и приберете в хладилник.

Както писах по-горе, когато Комбучата е готова на повърхността се образува нова „бебе“ гъба, която заема формата на съда. Като дебелина тя може да варира от тънка като ципа до 1-2 сантиметра. Това зависи от няколко фактора, а основните са хранителна среда и температура.
Температура – температурата, при коята съм забелезал, че гъбата вирее най-добре е в диапазона между 24 и 26 градуса. Съответно ако температурата е под 24 градуса оставям за още 1-2 дни преди да заредя с нова доза и обратното, ако е по-топло от 26-7 градуса съм забелязал, че може и на 6-тия ден Комбучата да е готова.
Хранителна среда – ако не продоставим достатъно добра хранителна среда, то и новообразуваната гъба ще е по-тънка. Затова запарвайте чая между 10 и 15 минути и използвайте качествен чай, по възможност био, за да сте сигурни, че не е с подобрители. Въпреки, че на много места препоръчват за използването на бяла захар, с аргумента, че тя е за храна на гъбата, за мен лично съм установил, че с нерафинирана захар Комбучата се развива доста по-добре.

Много често ме питате какво да правите с новите гъби Комбуча – аз лично ги раздавам, с идеята да популяризирам тази уникална напитка.

Направи си сам чай от гъба КомбучаМоите съвети

# Ако искате Комбучата да е по-газирана оставете от 7 до 15 дни преди да я поставите в хладилника.

# Ако наистина искате да е много газирана, използвайте хубави бутилки. Примерно от бира със запушалки, като тези на Grolsch или Bernard.

# За да получите хубава напитка не правете компромис със съставките. Колкото по-качествени са, толкова по-полезна напитка ще имате. По възможност използвайте био чай, за да сте сигурни, че няма излишни подобрители (да, дори и в чая ги има тези гадости).

# Нарежете 2-3 резена джинджифил, счукайте го и добавете към готовата комбуча, преди да я поставите в хладилника. Така ще получите уникална джинджифилова Комбуча с естествен овкусител!

# Всяка седмица ще имате по една нова гъба Комбуча. Не забравяйте да я споделите с приятели и познати!

Решил съм всеки месец да подарявам по няколко СКОБИ-та Комбуча. Обикновено драскам във facebook страницата си Кулинарно с ТОни и в рамките на няколко минутки те си намират новите собственици. Ако искаш да си от първите разбрали, просто се запиши за моя нюзлетър от тук>>

 

10 comments

 • Бутилките с тапи със запушалки се ползват на втория етап, нали? В тях да се прелее вече готовата напитка.

  • Точно така, в бутилките с тапи се поставя готовата комбуча и може да се консумира веднага или да се остави да се газира допълнително.

 • Здравейте!
  От една година си копувам , от магазините , готов чай камбуча.
  Бих искала да си го правя сама , но не намирам гъбата .Ще съм Ви много благодарна , да ме насочите , от къде мога да си я закупя!

 • Имате много хубав блог с интересни рецепти! Бихте ли ми казали откъде мога да си купя гъба за комбуча? Поздрави

  • Привет,
   запишете се за моя нюзлетър и когато имам нови гъби за подаряване ще пиша първо там 🙂

 • Здравейте, интересувам се готовата напитка може ли да се съхранява дълго в хладилника?

  • Да, няма проблем няколко месеца. Аз лино съм държал бутилки по 3-4 месеца. Преди да ги прибера в хладилник ги оставям за 5 до 20 дни извън хладилник, за да се газира, защото така я харесвам 🙂

 • Привет,
  Имате ли СКОБИ за одаряване?
  Поздрави,

  • Привет, Димитър, за съжаление нямам и скоро няма да имам, но попитайте някъде по веган/вегетарианските групи във facebook и със сигурност ще си намерите една гъба за комбуча 🙂

Вашият коментар