Полезно

Наръчник за кълнове – жива храна за малки и големи

Наръчник за кълнове - жива храна за малки и големи

Кълнове – жива храна за малки и големи

Правиш ли разлика между жива и мъртва храна?

Жива е храната, която не е преминала през никаква термична обработка. Това са всички плодове, зеленчуци, ядки, семена, които са в суров вид, така както ги срещаме в природата. Суровите необработени плодове и зеленчуци са най-богати на витамини, минерали, ензими и антиоксиданти.

Всички продукти, които са преминали през термична обработка, вече не са живи, тъй като повечето полезни вещества в тях са унищожени.

Ако искаш да увеличиш консумацията на жива храна…

…то кълновете са най-доброто решение за малки и големи! Суровите семена са изключително полезни за организма, но след като те покълнат се превръщат в най-живата и пълноценна храна за твоето тяло.

Кълнове от люцерна (алфа-алфа)

Защо кълновете са по-полезни от суровите семена?

В състава на семената влизат инхибиторите, които затрудняват храносмилателната система, но след като покълнат, инхибиторите се освобождават. Този процес „активира“ семената, които се усвояват много по-лесно от организма. Множество проучвания доказват, че кълновете са богати на витамини, минерали, ензими, които много лесно и бързо се усвояват от организма и ни правят много по-жизнени и здрави.

Живата храна, кълновете и децата

Различните кълнове имат различен хранителен състав, но всички те са богати на фибри, омега-3, витамини от групата В, витамини А и К. Съдържат много минерали: натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др. Целият този богат състав на полезни за организма вещества, прави кълновете изключително полезни за децата, които, за да растат здрави трябва, да си ги набавят от храната. Изключително трудно е да си набавим всички, необходими за организма ни вещества, само чрез храната. Затова и често прибягваме към хранителни добавки, за да подпомогнем нормалния растеж на най-малките. Е, защо да не подсилим имунната система на децата ни именно с кълнове?

По правило, децата не харесват здравословната храна!

Почти всички родители се сблъскват с този проблем – децата им не харесват здравословна храна. Един от начините да запалиш интереса и апетита на детето към кълновете е като го включиш в процеса на приготвяне на кълнове. Той е изключително прост, но вълнуващ. За всяко дете е интересно да вземе едно семенце и да види как в течение на времето то покълва.

Кълнове от люцерна (алфа-алфа)

Как да си направиш кълнове в домашни условия?

За да получиш кълнове са ти необходими много малко усилия и средства. Покълването е естествен природен процес. Повечето семена, с изключение на няколко слузообразуващи (ленено семе, синап и др.), покълват по един и същ начин в две лесни стъпки:

 1. Измий добре семената, отцеди цялата вода и остави да покълват на стайна температура, по възможност на тъмно място.
 2. Всяка сутрин и вечер трябва да промиваш кълновете и да премахваш излишната вода.

Методът за покълване в домашни условия е прост и са ти необходими само няколко неща: семена, уред за покълване или буркан и марля. На различните семена им е нужно различно време за покълване, като то зависи и от температурата в помещението. Обикновено отнема между 2 и 6 дни.

ВАЖНО! Не купувай семена от аграрни магазини, защото те най-вероятно са обработвани с препарати и пестициди. Категорично, кълновете, получени от тях, не са подходящи за консумация. Потърси био семена за покълване, които са чисти, не съдържат препарати и имат по-добра кълняемост!

Уред за покълване – най-лесният и чист начин за покълване на семенцата. Обикновено уредите съдържат по три-четири легенчета, което означава, че наведнъж може да покълваш по няколко вида семена. Ако искаш да покълваш слузообразуващи семена, трябва да поставиш марля на дъното на легенчето. Просто пълниш най-горното легенче и водата се събира в последното, като по пътя си успява да напои всички семена, без да оставя излишна вода.

Буркан и марля – използвай обикновен буркан и марля. Сложи семена в буркана, добави вода, прецеди през марлята и повтаряй така 1-2 пъти дневно.

Сандвич с авокадо, лук, червено зеле и кълнове от люцерна

Наръчник за кълнове

От почти всяко семенце можем да получим кълнове, стига то да е сурово и да не е обработено. Ето и 9 от любимите ни семена за покълване в семейството ни:

1. Люцерна, наричана още алфа-алфа. Помага за увеличаване на апетита и повишаване на телесната маса. Използва се като диуретично средство, при проблеми с бъбреците и пикочните пътища, при нарушено храносмилане и проблеми с черния дроб. Люцерната понижава и нивата на холестерол в кръвта. Препоръчва се и при кърмене, тъй като увеличава количеството кърма. Действа успокояващо на симптомите на предменструалния синдром.

Вкусови характеристики: Любими на малки и големи, тъй като кълновете от люцерна са много крехки и хрупкави. Може да ги добавиш към всякаква салата, супа или сандвич!

Покълване: С уред за покълване, изплакване 1-2 пъти на ден, покълване: 4 до 6 дни, според температурата, височина: 2.5 см – 5 см.

2. Боб мунг (зелена соя) – кълновете са богати на фибри и са отлични за балансиране нивото на инсулин, тъй като леко понижават нивото на захарта в кръвообращението.

Вкусови характеристики: Кълновете стават хрупкави и сочни. Могат да се консумират самостоятелно или като разядка преди основното хранене. Ако харесваш ориенталската кухня, то кълновете от боб мунг са точно за теб.

Покълване: Накисване: 8-12 часа , изплакване: 3-5 пъти на ден, покълване: докато покълнат напълно.

3. Броколи – Кълновете от броколи са добър източник на минерали като калий и сяра, фибри, витамин А и C. Много богати са на живи ензими, които укрепват естествените защитни сили на организма.

Вкусови характеристики: остър и леко лютив вкус.

Покълване: Накисване: 8-12 часа , изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: докато покълнат напълно.

4. Детелина – Зелените листа на кълновете съдържат високо количество хлорофил. Кълновете от детелина са подходящи при детоксикация. Богатото им съдържание на изофлавоноиди ги прави мощни антиоксиданти.

Вкусови характеристики: свежи и хрупкави

Покълване: Накисване: 10-12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 4-5 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

5. Елда – Кълновете от елда са богати на витамини от групата В, калий, фосфор, калций и лецитин, което подпомага намаляване нивото на лошия холестерол. Подсилват дейността на червата и стимулират апетита.

Покълване: Накисване: 8-12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 10-12 дни, височина: 5 сm до 12 cm

6. Леща – много добър източник на протеини, желязо, витамин C, фибри и минерали като калий и фосфор.

Вкусови характеристики: Кълновете от леща са по-богати на хранителни вещества и по-лесни за усвояване отколкото узрялото семе. Вкусът им е приятен.

Покълване: Лещата расте бързо, лесно и в големи количества. Накисване: 8-12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 2-4 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

7. Нахут – известен с високото си протеиново и ензимно съдържание. Покълването му освобождава пълния му хранителен потенциал, като благоприятства усвояването на полезните вещества.

Покълване: Накисване: 8-12 часа, изплакване: 2-4 пъти на ден, покълване: 2-4 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

8. Праз лук – богати на аминокиселини , ензими, витамини и минерални елементи. Известни са като природен антибиотик и дезинфектант. Кълновете от праз лук повлияват добре при възпаления, язва и храносмилателни проблеми.

Вкусови характеристики: След покълване семената на праз лук губят силният си аромат на лук. Кълновете са много по-лесни за храносмилане.

Покълване: Времето за покълване е доста дълго – приблизително две седмици. През първата седмица се появяват опашчиците,  а след втората – растежът завършва.
Накисване: 12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 8-14 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

9. Синапстимулира кръвообращението и облекчава болки и напрежение в мускулите. Кълновете от синап са идеално природно средство при настинки и грип.

Вкусови характеристики: кълновете имат приятен, леко лютив вкус, което ги прави чудесна добавка към салати и супи.

Покълване: Накисване: 4-8 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 4-6 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

Това са едни от най-любимите ни кълнове, които са богати на полезни вещества. Също така, може да си направиш кълнове от слънчоглед, лимец, пшеница и други семена. Кълновете са много ценна храна заради богатството на витамини, минерали, ензими и антиоксиданти.

Не забравяй, че може да покълнеш едно семенце през всяко време на годината и да заредиш тялото си с енергия и здраве!

Моят уред за покълване от Био магазин ЗЕЛЕН

Откъде да си набавим семена за кълнове?

Най-лесният и сигурен начин е да посетим някой от големите био магазини. Почти във всички може да открием специални семена за покълване. Освен, че са сертифицирани, те имат и по-голяма кълняемост. Понякога си взимам кълнове от ZOYA.BG, където продават и буркани за покълване и уреди за покълване. Аз си взех моя уред за покълване от Био магазин ЗЕЛЕН, защото ми се видя по-хубав, пък и е по-евтин.

Определено семената за покълване в био магазините са на доста високи цени, затова използвам един трик – купувам си от тях елда, леща, боб мунг и т.н. в големи разфасовки от по 500 гр. предназначени за готвене. Така освен, че съм сигурен в качеството на семената, знам, че ще получа и по-добра кълняемост.

Ако имаш въпроси, предложения или коментари относно статията ми Наръчник за кълнове – жива храна за малки и големи, не се колебай да ми пишеш или коментирай директно тук в блога 😉 Ще се радвам да споделиш с мен твоя опит и въпроси!

За да научаваш пръв за новите ми статии и веган рецепти, то може да ме следиш във facebook страницата ми Кулинарни приключения с ТОни, да се абонираш за моя канал в YouTube или просто да се запишеш за моя нюзлетър от тук>> .

Подкрепи ме!

Ако харесваш това, което правя и искаш да научаваш още нови и интересни веган рецепти, ще съм ти благодарен да ме подкрепиш в Patreon. Всички мои последователи там имат ексклузивен достъп до веган рецепти и полезна информация, които не присъстват в блога ми!

[lollum_button link=“https://www.patreon.com/xligon“ text=“Подкрепи ме в Patreon >>“ target=“_blank“]

2 thoughts on “Наръчник за кълнове – жива храна за малки и големи

 1. Aleksandrina Marangozova каза:

  Здравейте!

  Какво количество на ден е добре да се приема?

  1. TOni Ginger каза:

   Здравейте,
   колкото повече, толкова по-добре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *