Десерти, Закуски, Ферментации

Рецепта за соево кисело мляко

Рецепта за соево кисело мляко

Сега ще ви разкажа как да си приготвите веган кисело мляко само с две съставки. Рецептата за соево кисело мляко е много лесна и ви трябват соево мляко, което може да закупите готово или да си направите сами, както правя аз. Рецептата за соево мляко може да прочете тук >>. Вторият продукт, който трябва да си набавите е веган пробиотик! Една почти непосилна задача, само до преди една година, когато на пазара излезе уникалния български продукт Провиотик.
Proviotic ПровиотикЗа мое щастие имах шанса да се запозная с един от неговите създатели и да разбера много за пробиотиците – от това какво представляват, какво съдържат,  до това с какво се хранят и къде виреят най-добре. Може да ви се стори, че му правя реклама, но това е наистина един уникален български продукт, който в момента е хит в цяла Америка и смятам, че заслужава да му се обърне внимание!
Оказва се, че голяма част от пробиотиците започват своето начало от човешка слюнка или бебешко ако! Да и това никой не ни го казва! Но както и да е, нека ви разкажа малко повече за Провиотик. Оказва се, че по старата българска рецепта за закваска на мляко се взима цвят от цвете или дърво и се поставя в прясно мляко. Така се е захващала закваската за кисело мляко. По този начин започва и пътя си Провиотик – от цвят на кокиче, а хранителната среда, в която се развива чудесно е зеленчуковият сок. Провиотик се състои от пробиотичния щам лактобацилус булгарикус GLB 44 – същите бактерии, които ги има в истинското българско кисело мляко. Затова ако искате да имате наистина българско веган кисело мляко с лактобацилус булгарикус, то най-добре е да използвате Провиотик!

Рецепта за соево кисело млякоНужни продукти за соево кисело мляко:
1 литър соево мляко
1 таблетка за смучене Провиотик

Начин на приготвяне на соево кисело мляко:

Според това дали ще си правите сами соевото мляко (рецептата тук >>) или ще използвате готово соево мляко, трябва да процедирате по следния начин.
А) С готово соево мляко – загрейте го в тенджера на котлона почти до завиране, като разбърквате внимателно от време на време. Изключете котлона и го оставете да се охлади до около 40 градуса! Това е много важно! 
Б) Ако си правите сами соевото мляко, след като го прецедите изсипете в съд и оставете да се охлади 40 градуса! Това е много важно! 
След като достигне 40 градуса, разтворете една таблетка Провиотик за смучене в 2 с.л. вода, добавете към млякото и разбъркайте внимателно. Приготете си предварително буркани или друг неметален съд, в който да закваси соевото мляко. Загрейте фурната на 40-45 градуса, изключете я, като оставите само лампата да свети. Завийте бурканите с одеяло или … и оставете във фурната за 12 часа, без да спирате лампата на фурната. Това би трябвало да задържи топлината вътре максимално дълго време. И аз се учудих от резултата, когато направих за пръв път веган соево кисело мляко. Получи се кисело мляко с консистенция и вкус много близък до това на краве млякото. Вече имам още един вариант за „кисело мляко“, с което да си приготвям любимият ми веган таратор!

Ако искаш пръв да научаваш за новите ми рецепти, то може да следиш във facebook страницата ми Кулинарно с ТОни или просто се запиши за моя нюзлетър от тук>> .

Подкрепи ме!

Ако харесваш това, което правя и искаш да научаваш още нови и интересни веган рецепти, ще съм ти благодарен да ме подкрепиш в Patreon. Всички мои последователи там имат ексклузивен достъп до веган рецепти и полезна информация, които не присъстват в блога ми!

[lollum_button link=“https://www.patreon.com/xligon“ text=“Подкрепи ме в Patreon >>“ target=“_blank“]

2 thoughts on “Рецепта за соево кисело мляко

  1. Kaloyan каза:

    Дали ползват този Провиотик, за да правят Сиренека?

    1. TOni Ginger каза:

      Не, използват раджувелак – водата от накиснат лимец или друг вид зърнено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *