Веган рецепти, Полезно, Ферментации

Комбуча – направи си сам чай от СКОБИ (гъба Комбуча)

Направи си сам чай от гъба Комбуча

Съвсем случайно, сърфирайки из интернет разбрах за уникалната гъба Комбуча, с помощта на която се приготвя лековитата, витализираща, богата на ензими, жива напитка Комбуча. Според начина на приготвяне вкусът й варира от леко сладък до кисел, от леко газирана до наподобяваща бира или дори шампанско газираност. Самата гъба представлява симбиотична колония от бактерии и дрожди и затова е известна още и като СКОБИ (SCOBY – Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts).

Направи си сам чай от гъба КомбучаИсторията на Комбуча

Историята на Комбуча започва още по времето на династията Ян в Китай, които наричали напитката „елексира на безсмъртието“. Няколко века по-късно тя била пренесена в Русия, от там в Европа и Америка.

Казват, че напитката Комбуча е много полезна, защото съдържа глюкорова, млечна, оцетна, ябълчена, танинова, оксалова и усинова киселини, витамини C, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B6 (пиридоксин), B9 (фолиева киселина), и дори прословутия витамин B12 (кобаламин), както и ензимите бромелаин, папаин и бета-глюкани.

Медицински изследвания показват, че чудотворната гъба може да повлияе положително при лечението на редица здравни проблеми. Регулира храносмилателната система, като подобрява метаболизма и помага при запек, има благотворен ефект при диабет, затлъстяване и възпаление на ставите. В същото време напитката Комбуча алкализира, поддържа жизнения тонус, подобрява психическите и умствени способности. Има изразено антибиотично и антивирусно действие. Естествен природен пробиотик.

И така преди година си поръчах гъба Комбуча от интернет и започнах моите експерименти, докато установя какво най-много й допада на нея и съответно на мен и моето семейство. Аз я предпочитам по-кисела и много газирана, но децата обикновено нямат търпение да изчакат да се газира и я изпиват веднага.

След щателно проучване разбрах, че идеалната хранителна среда за СКОБИ-то се състои от черен или зелен чай + нерафинирана захар. Може да се използва и бял чай, както и бяла захар, но резултатите не ми допадат, затова винаги залагам на класиката от качествен зелен чай и нерафинирана тръстикова захар.


Направи си сам чай от гъба Комбуча
Как да си приготвим комбуча

Нужни продукти и съдове, за да си приготвите чай Комбуча:
# Изберете задължително неметален съд, в който ще отглеждате СКОБИ-то. Аз използвам 3 литрови буркани.

# Подберете хубав зелен чай, като най-добре да е насипен, а не в пакетчета.

# Аз използвам нерафинирана тръстикова захар (може и бяла, но не е за предпочитане).

# Трябва ви филтрирана чешмяна вода или трапезна, но никога не използвайте минерална!

# Бутилки, буркани или друг съд, в който ще пресипете готовата комбуча и ще може плътно да затворите.

Начин на приготвяне на чай комбуча:
Сложете необходимото количество вода да кипне. „Правилото“ е за всеки 1 литър вода да добавите 5 грама зелен чай и около 70-80 грама захар. Така, ако примерно имате 3-литров буркан, трябва да използвате около 15 грама чай и 240 грама захар. Запарете чая между 10 и 15 минути и го изсипете в буркана, добавете захарта, разбъркайте добре и оставете да изстине до стайна температура. Добавете гъбата Комбуча, като предварително я измиете с хладка вода и добавете около 100-150 милилитра от готов чай Комбуча. Покрийте с тензух или парче не много плътен плат и оставете на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.
Оставете така от 7 до 10 дни. Опитайте след 7-мия ден и ако вкусът ви допада, прецедете в бутилки, ако пък ви е сладко оставете за още 1-2 дни. Тогава ще се получи по-кисела Комбуча, съотвено по-ферментирала и с повече полезни вещества. Ще познаете, че Комбучата е готова, когато на повърхността е започнала да се образува нова гъба.
Пресипете готовата Комбуча в бутилки и ги оставете още 2-3 дни да доферментира напитката и приберете в хладилник.

Както писах по-горе, когато Комбучата е готова на повърхността се образува нова „бебе“ гъба, която заема формата на съда. Като дебелина тя може да варира от тънка като ципа до 1-2 сантиметра. Това зависи от няколко фактора, а основните са хранителна среда и температура.
Температура – температурата, при коята съм забелезал, че гъбата вирее най-добре е в диапазона между 24 и 26 градуса. Съответно ако температурата е под 24 градуса оставям за още 1-2 дни преди да заредя с нова доза и обратното, ако е по-топло от 26-7 градуса съм забелязал, че може и на 6-тия ден Комбучата да е готова.
Хранителна среда – ако не продоставим достатъно добра хранителна среда, то и новообразуваната гъба ще е по-тънка. Затова запарвайте чая между 10 и 15 минути и използвайте качествен чай, по възможност био, за да сте сигурни, че не е с подобрители. Въпреки, че на много места препоръчват за използването на бяла захар, с аргумента, че тя е за храна на гъбата, за мен лично съм установил, че с нерафинирана захар Комбучата се развива доста по-добре.

Много често ме питате какво да правите с новите гъби Комбуча – аз лично ги раздавам, с идеята да популяризирам тази уникална напитка.

Откъде може да се сдобиете с истинска гъба Комбуча?

Вариантите за България са няколко:

# Да намерите някой, който да ви подари гъба Комбуча. Най-голям шанс имате ако попитате някой в следните 2 фейсбук групи:
Работилница за веган рецепти и здраво тяло
Вегетарианска и веганска кухня

# Да си захванете сами гъба. За целта трябва да си купите готова напитка Комбуча и да я прелеете в буркан, да покриете с тензух и оставите в продължение на 7 до 10 дни. Ето резултата на снимката след 10-ина дни. Ако не се образува SCOBY, причините могат да бъдат само 2:
– неподходяща темпаратура, но дори и тогава ще имате зачатък на тънко SCOBY
– пастьоризирана напитка или с други думи, течност без никакви полезни свойства.

Комбуча - направи си сам

# Да си закупите комбуча. Няма да споменавам линкове към сайтове, където се продава SCOBY, защото смятам, че всеки може сам да си захване или някой да му подари!

Направи си сам чай от гъба КомбучаМоите съвети

# Ако искате Комбучата да е по-газирана оставете от 7 до 15 дни преди да я поставите в хладилника.

# Ако наистина искате да е много газирана, използвайте хубави бутилки. Примерно от бира със запушалки, като тези на Grolsch или Bernard.

# За да получите хубава напитка не правете компромис със съставките. Колкото по-качествени са, толкова по-полезна напитка ще имате. По възможност използвайте био чай, за да сте сигурни, че няма излишни подобрители (да, дори и в чая ги има тези гадости). 

# Захарта е много важна, тя и чаят са основните хранителни вещества за SCOBY-то. Не се опитвайте да я заместите с мед, ксилитол, стевия и други подсладители! Колкото повече ферментира Комбучата, толкова повече захар се преработва и напитката става все по-кисела.

# Никога не използвайте метални съдове и прибори при приготвянето на Комбуча!

# Нарежете 2-3 резена джинджифил, счукайте го и добавете към готовата комбуча, преди да я поставите в хладилника. Така ще получите уникална джинджифилова Комбуча с естествен овкусител!

# Всяка седмица ще имате по една нова гъба Комбуча. Не забравяйте да я споделите с приятели и познати!

Подкрепи ме!

Ако харесваш това, което правя и искаш да научаваш още нови и интересни веган рецепти, ще съм ти благодарен да ме подкрепиш в Patreon. Всички мои последователи там имат ексклузивен достъп до веган рецепти и полезна информация, които не присъстват в блога ми!

[lollum_button link=“https://www.patreon.com/xligon“ text=“Подкрепи ме в Patreon >>“ target=“_blank“]

18 thoughts on “Комбуча – направи си сам чай от СКОБИ (гъба Комбуча)

 1. Kaloyan каза:

  Бутилките с тапи със запушалки се ползват на втория етап, нали? В тях да се прелее вече готовата напитка.

  1. TOni Ginger каза:

   Точно така, в бутилките с тапи се поставя готовата комбуча и може да се консумира веднага или да се остави да се газира допълнително.

 2. Янка каза:

  Здравейте!
  От една година си копувам , от магазините , готов чай камбуча.
  Бих искала да си го правя сама , но не намирам гъбата .Ще съм Ви много благодарна , да ме насочите , от къде мога да си я закупя!

  1. TOni Ginger каза:

   Привет,
   ако сте от София, мога да ви подаря една гъба 🙂

 3. Anastasiya каза:

  Имате много хубав блог с интересни рецепти! Бихте ли ми казали откъде мога да си купя гъба за комбуча? Поздрави

  1. TOni Ginger каза:

   Привет,
   запишете се за моя нюзлетър и когато имам нови гъби за подаряване ще пиша първо там 🙂

 4. Нушка Иванова каза:

  Здравейте, интересувам се готовата напитка може ли да се съхранява дълго в хладилника?

  1. TOni Ginger каза:

   Да, няма проблем няколко месеца. Аз лино съм държал бутилки по 3-4 месеца. Преди да ги прибера в хладилник ги оставям за 5 до 20 дни извън хладилник, за да се газира, защото така я харесвам 🙂

 5. Димитър каза:

  Привет,
  Имате ли СКОБИ за одаряване?
  Поздрави,

  1. TOni Ginger каза:

   Привет, Димитър, за съжаление нямам и скоро няма да имам, но попитайте някъде по веган/вегетарианските групи във facebook и със сигурност ще си намерите една гъба за комбуча 🙂

 6. Anton каза:

  Аз лично не бих слагал джинджифил или други съставки в бутилката, а бих ги сложил непосредствено преди да изпия напитката. Докато течността си я съхранявате в хладилника, в нея продължават да живеят живи организми. Така има риск да загинат и течността вече да не е толкова полезна. Колкото по-газирана е, реално е по-полезна заради по-силното развитие на организмите вътре и на образуваните вещества.
  Поздрави и успехи! 🙂

  1. TOni Ginger каза:

   И аз съм си го мислил, но не забелязвам да има проблеми с остатъчната ферментация на комбучата.

 7. Татяна каза:

  Здравейте, търсейки информация за гъбата, как се отглежда, съхранява и т.н., тъй като чакам да ми я изпратят, се натъкнах на това, какво мислите?
  Дали чайът Комбуча е напълно безвреден?
  Въпреки че няма дании за каквито и да е вредни въздействия, някои медици предупреждават за опасност от бактериална зараза или микотоксини, които могат да причинят заболявания, а дори и смърт. По принцип, напитката не е опасна, но някои хора може да имат непоносимост или да развият алергия към чая.

  Но все пак не бива да забравяме, че гъбата комбуча е природен продукт, а не синтетично лекарство. Затова при лечение на дадена болест, не бива да разчитаме изцяло на нея.

  1. TOni Ginger каза:

   Татяна, всеки сам решава дали нещо е ОК за него. На цигарите е написано с едър шрифт, че причиняват рак и какво ли не, но хората продължават да ги пушат. Доказа се, че термично обработеното месо е канцерогенно, но то е основна храна на цялото човечество. Има ли смисъл да давам още примери?

  2. Татяна каза:

   Благодаря ти Тони!

 8. Елена каза:

  Запарения чай се изсипва прецеден или с твърдото вещество и когато е готова комбучата тогава да се прецежда.

  1. TOni Ginger каза:

   Задължително се прецежда!

 9. Dimitar каза:

  Привет,

  Това,което аз съм гледал да се коментира по чуждите форуми е, че не се препоръчва Комбуча при Кандидоза.
  повече информация има тук:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D0%B0

  Причината е че дрождите в Комбучата и тези на Кандидозата са близки като вид и така се засилва проблема с Кандидозата. Дано съм бир съм бил полезен на някого. За Ваша информация аз пия Комбуча.

  Поздрави,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *